Регистрация на НПО

Регистрация на сдружение или фондация

Често задавани въпроси за регистрация на НПО

Какво представлява НПО-то?

Това е юридическо лице с нестопанска цел. Нарича се още неправителствена организация. Учредява се за извършване на нестопанска дейност, а не за правене на бизнес, както е при фирмите. Биват два вида – сдружение и фондация.

Каква е разликата между фондация и сдружение?

Сдружението се учредява от минимум 3 лица, а фондацията може да се учреди и от 1 лице. Сдружението има свои членове, а фондацията – не. Процедурата при регистрация на фондация е по -сложна. Фондацията се учредява с едностранен акт (дарение или завещание). Посещава се нотариус и банка.

Каква е разликата между НПО в частна и в обществена полза?

НПО в частна полза се регистрира, когато учредителите искат да постигнат някаква нестопанска цел. Изисквянията са по-ниски и разходите са по-малко. НПО в обществена полза се регистрира за по-голям обем от дейности и са налице данъчни облекчения, но се води счетоводство като при фирма, което води до по -голям разход. Всяка година се подава отчет и до Министерство на правосъдието. Има засилен контрол, затова повечето програми за финансиране изискват НПО да е в обществена полза.

Може ли да регистрирам НПО в частна полза, а после да го променя в обществена полза?

Да. Изисква се промяна на устава, да участват вече 7 лица и регистрация в Министерство на правосъдието. Срок за промяната е около 2 седмици.

Каквъв вид НПО да избера?

Това зависи от целите за които се регистрира. Предварителна консултация с адвокат и счетоводител са препоръчителни.

Колко време отнема регистрацията на НПО?

2-3 работни дни от подаване на документите.

Каква е цената за регистрация на НПО?

250 лв. + банкови и нотариални такси

Имате допълнителни въпроси? Кликнете ТУК


Етикети: регистрация на нпо, регистрация на нпо цена, видове нпо, всичко за нпо, сдружение с нестопанска цел в обществена полза, асоциация нпо, регистрация на сдружение с нестопанска цел, регистрация на асоциация, управител на сдружение с нестопанска цел